Ölen kişinin kredi borcunu kefil öder mi? Ölen kişinin kredi kartı borcu- ölen kişinin banka borcunu kim öder? sorusu çok fazla sorulan bir sorudur. Ölüm geldi mi küçük büyük dinlemiyor. Kaderimizde ne varsa onu yaşıyoruz. Doğup, büyüyüp, yaşlanıp, ölmek insanın doğasında var. Hayatı devam ettirebilme adına da bankadan kredi çekip borçlanmak da olmazsa olmazlarımızdan. Bir iş kuruyoruz, kredi lazım oluyor. Aynı şekilde evleniyoruz krediye hemen başvuruyoruz.
ÖLEN KİŞİNİN KREDİ BORCU ÖN AÇIKLAMA
Ev aldığımızda, araba aldığımızda hep banka kredilerine yöneliyoruz. Eve gıda bile aldığımızda kredi kartı ile yaptığımızdan bankalara borçlanıyoruz. Devran bu şekilde dönüp gidiyor. hepimizin hayatı bu anlattıklarıma göre şekilleniyor. Lakin deminde anlatmaya çalıştığım gibi ölümün bir vakti ve zamanı yok. Birden geliveriyor. Bu durumda da Vefat eden kişinin arkasından yapılması gereken bazı iş ve işlemeler oluyor.
Veraset ilamı gibi, yada bankalara olan borçların durumu gibi. İşte tamda bu noktada kafa karışıklığı oluyor. Vefat eden kişinin bankaya olan borcunu kim ödeyecek? Tabi bu soru birinci derecede yakın akrabalar tarafından sorgulanırken, bir yandan da kefil olan kişileri de bir merak alıp gidiyor. Acaba şimdi ne olacak diye. Yazımızın devamında bu soruların hepsini bulabileceksiniz.
ÖLEN KİŞİNİN BORCUNU KİM ÖDER?
Değerli okurlarımız, kredi alındığı zaman banklar tüm müşterilerin önüne hayat sigortası diye bir kavram sunarlar. Tabi bir çok kişi buna burun çevirir. Durduk yere niye 300 -500 lira daha fazla para ödeyeyim ki? derler. Halbuki bu son derece hayati bir konudur. Bir çok banka konut kredilerinde ve taşıt kredilerinde artık hayat sigortasını zorunlu kılıyor. İhtiyaç kredilerinde ise pekte zorunlu kılınmıyor. Sadece teklifte bulunuluyor. Bir çok kişide bunu geri çeviriyor.
Şimdi banka borçlarını kimlerin ödeyeceğine gelelim. Ölen kişinin nasıl tüm mal varlığı mirasçılarına bırakılıyorsa aynı şekilde kalan borçlarda mirasçılarına kalıyor. Eğer vefat eden kişi hayat sigortası yaptırmışsa bu borç sigorta şirketi tarafından ödeniyor. Mirasçılarda ölüm belgesi ile bankaya başvuruyorlar. Banka borcunu sigorta şirketinden tahsil ediyor. Şimdiye kadar ödenmiş parayı da mirasçılarına veriyor. Yok eğer hayat sigortası yaptırılmadıysa, mirasçılarının borcu ödemesi gerekir.
ÖLEN KİŞİNİN BORCU İÇİN KEFİLE ÖDE, DENİR Mİ?
Ölen kişinin borcunu mirasçılar reddi miras ile üzerilerine almayabilirler. Lakin reddi miras hemen kalan malları hemde borçları red etmek demektir. Bu açıdan iyi düşünülmelidir. Eğer hiç bir mirasçı, ölen kişinin mirasını ve borcunu ödemiyorsa banka son çare olarak kefile başvurur. Anlayacağınız 1. derece akrabaların bu işten yırtma imkanları vardır. Ama kefil olanların bu işten sıyrılma şansları yok. Kredide hayat sigortası yaptırılmadıysa, Mirasçılar borçları red ediyorsa, kefil olan kişi, kefil olduğu bu borcu ödemek durumundadır.
Değerli okurlarımız, çok fazla merak edilen bir konuya açıklık getirdiğimize inanıyoruz. Bundan dolayı da kefil olurken bir kere daha düşünün. yada Kefil olacağınız zaman muhakkak ki hayat sigortasını şart koşun. Bu sayede belki 3 kuruş fazla ödeme olacak ama hem geride kalanlar, hemde kefil olanlar rahat edecektir. Bizden söylemesi. Böylece bir yazının daha sonuna gelmiş oldu. Merak edilen kredi haberlerinde buluşmak dileğiyle. Aşağıdaki konu galerimizi de incelemeyi unutmayın.
SİZLERDEN RİCAM BU YAZIYI HERKESİN GÖREBİLMESİ ADINA SOSYAL PAYLAŞIM ADRESLERİNİZ İLE BEĞENİP, PAYLAŞMANIZDIR.
Findeks Kredi Skoru Nedir? Nasıl Öğrenilir? Findeks Kredi Notunuzu Avea (Türk Telekom) ile Öğrenmek Çok Kolay Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır? Hangi Önlemleri Almalıyım?