Kredi Kayıt Bürosu Nedir?, Kredi Kayıt Bürosu Ne İşe Yarar ve Ne İş Yapar? Kredi kayıt Üyelikleri- Çok çok özel bir yazı ile karşınızdayız. Son zamanlarda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) çok fazla sorgulanır ve aranır oldu. Lakin google aramaların da KKB’yi merak edenlerin karşısına genelde Findeks kredi notu sorgulamaları çıkıyor. Oysaki Findeks, Kredi Kayıt Bürosunun sadece bir ama sadece bir tane hizmeti. Bundan dolayı da yanlış yönlendirmelerde bulunuluyor.
KREDİ KAYIT BÜROSU GENEL AÇIKLAMA
Bizlerde bu yazı ile kredi kayıt bürosu nedir? ortaklık yapısı nasıldır? Üyeleri kimlerdir? Sunmuş olduğu hizmetler nelerdir? Ne iş yapar? Kısacası Kredi Kayıt Bürosuna dair tüm merak edilen detayları sizler için açıklamaya çalışacağız. Bundan dolayı da en doğru sitede olmanın ayrıcalığını yaşayacaksınız. Güncel ve doğru bilgileri sade ve anlaşılır bir dille sizlere anlatmaya çalışacağız. Bu konu için hazırsanız yazımızın detaylarına hep beraber inebiliriz.
KREDİ KAYIT BÜROSU NEDİR?
Doksanlı yılların başında bireysel kredi pazarlama ve müşteri ilişkileri değer kazanmaya başladı. 1991 yılında kredi takibi ve müşteri bilgilerinin paylaşımının da önü açılmış oldu. Eskiden A bankasında borcunu ödemeyen bir kişi B Bankasına gidip hiç bir şey olmamış gibi kredi talebinde bulunabiliyordu. Anlayacağınız ne müşteri takibi yapılıyordu, nede bankalar arasında bir veri paylaşımı yapılabiliyordu. Çıkarılan 3182 sayılı bakanlar kurulu kanunu ile bunun önü de açılmış oldu.
Bu sayede de Bankalar Birliği’nin de desteği alınarak Kredi Kayıt Bürosu 1995 yılında kurulmuş oldu. Bunun amacı bireysel kredilerin takibini yapmak ve bilgi paylaşımıydı. Kredi Kayıt bürosu 11 bankanın ortaklığı ile kuruldu. 1999 tarihinde ise BDDK dan onay alan ve uygun gördüğü şirketler Kredi Kayıt bürosuna üye olabilmelerinin yolu açıldı. Böylece üyelik ücretini ödeyen şirketler Kredi Referasn Sisteminden faydalanmaya başladı. Bu arada 11 bankanın ortaya koyduğu sermaye’nin 125 Milyar Lira olduğunuda söylemek gerekiyor.
KREDİ KAYIT BÜROSUNDA FİNDEKS’İN ROLÜ
Esasen Findeks çok daha sonraları yanı 2014 yılında faaliyete geçirildi. Bundan önce; Kredi Referans Sistemi (KRS), Müşteri itiraz Değerlendirme Sistemi (MİDES) ve SABAS , Bilgi Doğrulama Sistemi (BDS), İnternet Sahtekarlığı Alarm Sistemi (IFAS), Karşşılıksız Çek Sorgulama Sistemi, Çek Raporu Sistemi, E-rapor Sistemi, Ticaret Kredi Notu (TKN), Kredi Notu, Çek endeksi, Risk Raporları, Harita Bazlı Raporlama Sistemi (GEOMIS), Tarım Kredileri Değerlendirme Sistemi (TARDES), Bireysel Kredi Notu (BKN) vs. bir sürü sistem hayata geçirildi.
Bu saydıklarım findeks’ten önce hayata geçirilmiş sistemler. Findeks ile de insanların tüm bankacılık adımları anında ve birebir olarak takip edilmeye başlandı. Buna göre kim kredi borcunu zamanında ödedi? Kim saat kaçta kredi kartı ile alışveriş gerçekleştirdi? Kim bankacılık işlemlerini ne sıklıkla kullanıyor? anında takibi yapıldı. Buna göre de bir not verildi. Bu notu da findeks verdi. Verilen puana da Kredi Notu dendi. Ayrıca Findeks daha bir çok hizmet sunmaktadır.
KREDİ KAYIT BÜROSU ÜYELİK İŞLEMELERİ
Dilerseniz ilk etapta KKB’ye üye olabilecek kurumları belirtelim. Bunlar; Bankalar, Faktoring, Faktoring şirketleri, Finansal kiralama, Finans kurumları ve Tüketici finans şirketleridir. Üye olmak istiyorsanız da hangi hizmetlerden yararlanmak istediğinizi belirten bir dilekçe dolduruyorsunuz. daha sonra bu dilekçeye; Güncel ve kuruluş ticaret sicil gazetesini, vergi levhasını, şirket imza sirkülerini, İlgili firmalar için finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerine üye olma belgesini, imzalı üyelik sözleşmesini, imzalı ek taahhütnamesini ek yaparak iletisim@kkb.com.tr adresine yolluyorsunuz.
KREDİ KAYIT BÜROSU ÜYELERİ
Değerli okurlarımız, KKB üye sayısı 150 sayısını aşmıştır. Dilerseniz bu üyelikleri ana başlıklar halinde belirtelim. Ortak Banka Üyeleri 9, Diğer Banka Üyeleri: 35, Tüketici Finansman 13, Leasing Üyeleri 23, Faktoring 62, Sigorta Üyeleri 4, Varlık Yönetim Şirketleri 3 ve Diğer kuruluşlar 2 olarak dağılım yapılmıştır.
KREDİ KAYIT BÜROSU ORTAK BANKALAR HANGİSİ
Bu durum çok fazla merak ediliyor. Findeks kurucu bankaları hangisi diye. Hemen bu merakınızı da giderelim. Kurucu Bankalar; Halkbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Denizbank, Yapı Kredi Bankası, Şekerbank ve İş bankasıdır. Bu bankaların hisseleri bulunmaktadır.
Değerli dostlarımız, sizler için kredi kayıt bürosu hakkında merak edilenleri açıklamaya çalıştık. Öyle umuyorum ki istifadeli ve faydalı bir yazı olmuştur. Yeni kredi haberlerinde buluşmak dileğiyle, hoşçakalın. Ayrıca aşağıda sizler için hazırladığımız, konu başlıklarımızı da inceleyebilir ve farklı konularda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
RİCA ETSEM BU YAZIYI FACEBOOK VE TWİTTER GİBİ SOSYAL İLETİŞİM AĞLARI İLE BEĞENİP PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?
Ölen kişinin banka borcunu ödemesi için kefile başvurulur mu? Kredi Yıllık Maliyet Oranı Nedir? Findeks Renkleri Ne Anlama Geliyor