İlk Defa Kredi Çekeceklere Altın Tavsiyeler

İlk defa kredi alacaklara öneriler, yeni kredi çekenlere altın kurallar- Okulunuzu bitirdiniz, askerlikte bitti ve artık düzenli bir gelire sahip bir işiniz var. Lakin kredi çekeceksiniz. Buna onlarca örnek neden olarak gösterilebilir. İhtiyacınız var ve kendi geliriniz ile kredinizi ödemek istiyorsunuz. Lakin daha önce bankaları elektrik, su, doğal gaz faturalarını ödemek için kullandığınızdan ne yapacağınızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini tam olarak bilemiyorsunuz.

İLK DEFA KREDİ ÇEKECEKLERE ALTIN TAVSİYELER GENEL AÇIKLAMA

İlk defa kredi işine bulaşıyorsunuz ve acaba kazık yer miyim? sorusu aklınızda kocaman bir soru işaretine sebebiyet veriyor. Hangi bankaya gitmeliyim? Hangi kurallara dikkat etmeliyim? Bilmem gereken hususlar neler? Faiz oranı kaç olursa iyi? Bu tip sorular ilk defa kredi çekeceklerin peşini bırakmıyor. Madem böyle bir sıkıntı ve tereddüt var bizlerde ilk defa kredi çeken okurlarımız için özel bir yazı derleyelim dedik.

Bu yazı ile kredi çekerken artık nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilecek ve bu kurallara uyarak da en doğru kararı verebileceksiniz. Dilerseniz Altın niteliğindeki tavsiyelerimize maddeler halinde teker teker inceleyelim. Hazırsanız başlayabiliriz.

KREDİ NOTUNUZU MUHAKKAK ÖĞRENİN

Kredi çekerken ilk olarak önünüze sunulacak konu Kredi Notudur. Kredi notu düşük olanlar kredi çekemezler. Kredi notu çok yüksek olanlar ise .ok daha düşük faizli kredi alırlar. Kredi notu 0 ile 1900 puan aralığında değişmektedir. İyi bir kredi notu da 1500 puandan başlıyor. Bankaya gittiğiniz zaman banka memuru size kredi notunuzu söyleyebilir ama siz gitmeden önce findeks aracılığı ile öğrenebilir ve kredi notunuzu artırabilirsiniz. BURAYI tıklayarak Findeks Kredi Notunuzu nasıl sorgulayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kredi notu az riskli olanlara altın tavsiyeler

NE İÇİN KREDİ ÇEKECEĞİNİZİ BELİRLEYİN

Kredi çekmek için insanlar onlarca hatta yüzlerce bir sebep bulur. Kimisi ev alır, kimisi arsa, kimisi de araba. Kimisi düğün için kredi alır, kimisi iş kurmak için. Kimisi çeyizini tamamlamak için kredi çeker, kimisi de ailecek tatile çıkmak için kredi alır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Sizde asıl neye ihtiyacınız var ise bunu belirleyin ve o ölçüde kredi kullanın. Yani 50 bin lira çekeyim de ileride belki konut alırım olayına girmeyin. Bu son derece yanlış bir yaklaşım olur

Zira Konut kredisi faiz oranı ihtiyaç kredilerinden daha da avantajlıdır. Ayrıca konut kredisinde vade sayısı arttıkça ödeyeceğiniz faiz miktarı da artmaktadır. Bununla birlikte faiz rakamı da vade arttıkça artmaktadır. 24 ay vadeye 0,80 faiz alırken, 120 ay vadeye 0,99 faiz alırsınız. İhtiyaç kredisinde ise vade sayısı arttıkça alabileceğiniz kredi rakamı artmaktadır. Çünkü kredi hesaplamasında ilk olarak aylık ne kadar ödeme yapabilirsiniz buna bakılır.

KREDİ SİCİLİNİZİN TEMİZ OLMASI GEREKİR

Diyelim ki daha önce kredi çekmediniz ama kredi kartlarınız var. Lakin bu kartları ödeyemediniz ve Kara Listeye düştünüz. Bu durumda da siciliniz bozuluyor. Bozuk sicile de hiç bir banka kredi vermez. 5 yıl bu listede kalırsınız. Ancak 5 yılın sonunda bu listeden çıkarılırsınız. Bu açıdan kredi alabilmek için tertemiz bir sayfaya ihtiyacınız oluyor.

İYİ BİR ARAŞTIRMA YAPIN

Bu kuralı bir çok yazımızda hatırlatıyoruz. Madem kredi çekecekseniz herkesin evinde yada cebinde internet var zaten. İnanın ki bankaları inceleyip araştırmak 1 saatinizi almaz. Sakn küçük banka b,y,k banka ayırımı yapmayın. Zira çok fazla şube sayısına sahip olmayan bankalar da oldukça güzel faiz oranları belirleyebiliyorlar. Burada yapmanız gereken düşük faiz veren 3 -5 tane bankayı bir kenara ayırmanız. Alternatifler her zaman sizlerin işinizi kolaylaştıracaktır.

EK GELİRLERİ DİKKATE ALIN

Uygun faizli kredi bulmanız uygun kredi bulmanız anlamı taşımaz. Bir krediyi değerlendirirken tüm giderleri ile ele almanız gerekir. Kredi tahsis ücreti var mı? Varsa ne kadar? Hangi bankanın eksper’i daha da ucuz. Hayat sigortasında ne kadar para alınıyor? Anlayacağınız ne kadar gideri varsa bunları hesaplamalarınıza dahil etmeniz gerekir. Peki teker teker hesap mı yapacaksınız? elbette ki hayır? Yıllık maliyet oranları sizi en doğru krediye götürecektir.

BÜTÇENİZİ GÖRE ÖDEME PLANI OLUŞTURUN

Arkadaşlar, bankalar kredi verirken maaşınızı baz alırlar. Bankaya sunmuş olduğunuz gelir belgeniz sayesinde kredi alabilirsiniz. Bankalar aylık gelirinizin %50’sini ödeyebileceğiniz aylık kredi taksidi olarak belirlerler. Konut kredilerinde %50 oranı alınır. İhtiyaç kredilerinde %60 oranı idealdir. Diyelim ki konut kredisi çekeceksiniz ve 3 bin lira maaş alıyorsunuz. Bu durumda aylık kredi tutarınız 1.500 lira olur. Lakin ekstra gideriniz var ise bu tutarı istemek yanlış olur.

Gelir ve gider dengenizi göz önünde bulundurarak kredi çekmelisiniz. Maaşınız belli iken ve aylık başka ödemeleriniz de varken yüksek meblağlı kredi çekmeyiniz. Yüksek kedi tutarı istiyorsanız da ek gelir sunmanız gerekiyor. Örneğin eşiniz çalışıyorsa onun da maaş bordrosunu sunabilirsiniz. Yada gayrimenkulünüz varsa bunu teminat göstererek daha fazla kredi alabilirsiniz. Aynı şekilde kira geliriniz varsa bunu da ek gelir olarak gösterebilirsiniz.

Saygıdeğer okurlarımız, kredi almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için açıklamaya çalıştık. Son olarak kredi ödemelerinizi zamanında gerçekleştirmeniz hayati önem arz ediyor. 3 ay ödemezseniz kara listeye düşersiniz ve kredi sicilinizi bozarsınız. Düzenli ödeme yaptıkça da kredi notunuzu artırırsınız. Yeni bir bilgilendirici kredi haberinde buluşmak dileğiyle, hoşça kalın.

BU YAZIYI İLK KREDİ ÇEKECEKLERİN DE GÖREBİLMESİ ADINA FACEBOOK İLE BEĞENİP PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

Dijital Cüzdan BKM Express ile Güvenli Alışveriş İmkanı

Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır? Hangi Önlemleri Almalıyım?

Hangi Bankada Taşıt Kredisi En Uygun

Kredi Kartı Temassız Ödeme Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yorum yapın