Findeks kredi skoru, kredi skoru öğrenme ve sorgulama, Kredi skoru nedir?- Kredi skoru mu öğrenebilir miyim? sorularının ardı arkası kesilmiyor. Çünkü bu sıralar bankaların kampanyalarında şu ifadeyi rahatlıkla görebiliyoruz; “Faiz oranları kredi skoruna göre değişiklik gösterebiliyor.” Şimdi durum böyle olunca da ister istemez insanın kafasında bir sürü soru işaretleri doğuyor. Kredi skoru nedir?, Nasıl öğrenilir? İyi bir kredi skoru kaç olmalıdır? Bankalar neden böyle davranıyor?
FİNDEKS KREDİ SKORU ÖN BİLGİ
İnsan doğası itibariyle sormaya ve sorgulamaya alışmıştır. Bir sorunun arkasını başka bir soru izler. Taki ikna oluncaya kadar. Bundan dolayıda yani sorarak bir sürü bilim ortaya çıkmıştır. Şuan da yeni olan bir durum ile karşılaşılıyor. Bankalar neden kredi skorunu ortaya koşuyorlar? tarzında sorular ortaya çıkıyor. Bizlerde bu ve buna benzer sorularınızı ortadan kaldırabilme adına bugün Findeks Kredi Skoru Nedir? Nasıl Öğrenilir? konusunu işleyeceğiz. Bu sayede de sizlerde doğru bilgi ile yolunuza devam edebileceksiniz.
FİNDEKS KREDİ SKORU NEDİR?
Findeks kredi skorundan kasıt kredi notunuzdur. Kredi skorunuz; bankaya sadık bir müşteri oldukça herzaman yüksek olacaktır. Kredi kartınızı zamanında ödediğiniz takdirde, kredi borcunuzu belirtilen günde ödediyseniz, bankacılık işlemlerini sıklıkla kullanıyorsanız, çek ve senetlerinizi günüde ödüyorsanız, banka açısından dört dörtlük bir müşterisiniz demektir. Bankalarda findeks’i kurarak kredi skorlarınızı yukarıda belirttiğim durumlara göre belirlemektedir.
FİNDEKS KREDİ SKORU NASIL ÖĞRENİLİR?
Sizlerde findeks kredi skorunuzu öğrenmek istiyorsanız, bu işin en ucuz yolu olan yine findeks yolunu seçmelisiniz. Zira avea ve turkcell’den kredi skorunuzu öğrenmeye kalkarsanız 9 TL ödüyorsunuz. Şimdi söyleyeceğim sistem sayesinde + TL ödeyerek kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken BU link üzerinden findeks sistemine ulaşmanız. Açılan sayfada ise telefon numaranızı ve T.C. Kimlik Numaranızı girerek devam tuşuna basmanız gerekiyor. Bu sayede kredi skorunuzu öğrenebiliyorsunuz.
FİNDEKS KREDİ SKORU İLE BANKALAR NE NE HEDEFLEMEYE ÇALIŞIYOR?
Arkadaşlar bankalar bir araya gelerek findeks’i kurdular. Buradaki amaç bankalar arasındaki bağlantıyı kurmak ve gelen kişilere ortak bir yaklaşım sergilemekti. Bundan dolayıda Findeks sizlere puan vermeye başladı. İşte bu puana da kredi skoru deniyor. Kredi skoru bir nevi bankaların ödüllendirme ve cezalandırma sistemi oluyor. Sonuç itibariyle borcunu zamanında ödeyen bir müşteri ile bankaya sadık olamayan, peşinden koşturan müşteri aynı olamazdı zaten
Bu durum en başta kredi skoru iyi olanlara bir haksızlık demek olurdu. Madem ki kredi skorunuz iyi olduğuna göre işlerinizde iyidir. Hem borcunuzu zamanında ödüyor hemde işlerinizde iyiyse bankalar daha ne ister ki? Bundan dolayı da kredi skoru yüksek olan düşük faizli krediyi kolayca alabilirken, kredi skoru düşük olanlar ise krediyi yüksek faizli alabiliyorlar. Esasen bu durumdan dolayıda bankaları suçlamamak gerekiyor.
Kredi skoru ile işe alımların da yapılmaya başlandığını belirtelim. Ayrıca iş yerleri çek aldığı zaman kredi skoru düşük olanların çeklerini kabul etmiyorlar. Çünkü bu kişilerin çekleri büyük ihtimalle karşılıksız çıkıyor. Ayrıca kredi risk raporu düşük olan firmalar ortaklıkta tercih edilmiyor. Şunu da hemen belirtelim; kredi skoru esnek ve değişken bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı da sizin gayretleriniz ile kredi skorunuz artabilir veya düşe de bilir.
Sanırsam kredi skoruna dair söylenecek tüm olguları ve durumları belirttik. Sizlerde artık kredi skorunun ne olduğunu ve nasıl sorgulandığını biliyorsunuz. Böylece bir yazının daha da sonuna gelmiş olduk. Ekonomi ve finans haberlerini doğru ve güncel bilgiler ile öğrenebilmek için bizi okumaya ve takip etmeye devam edin. Ayrıca aşağıdaki farklı yazılardan oluşturduğumuz konu başlıklarımızı da incelemeyi unutmayınız.
LÜTFEN BU YAZIYI FACEBOOK İLE BEĞENİP PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?
Sicilim Bozuk Hangi Bankadan Kredi Alabilirim? Findeks Renkleri Ne Anlama Geliyor Findeks Kredi Notunuzu Avea (Türk Telekom) ile Öğrenmek Çok Kolay