Findeks Karekodlu Çek Sistemi

Findeks Karekodlu Çek Sistemi- 724kredi.netin saygıdeğer okurları, yine özel bir yazı ile karşınızdayız. Özellikle esnaf, kobi ve iş adamlarının bu yazıyı okumasını tavsiye ediyoruz. Çünkü son zamanlarda çek kullanım oranında artış var. Dolayısıyla esnfa ve şirketlerde alacak vereceklerini çek işi ile halleder oldular. Yalnız çek kullanmak rissk gerektiren bir konudur. Önleminizi almazsanız alacaklarınızı da riske atmış olursunuz. Bundan dolayıda da bu yazı oluşmuş oldu.

FİNDEKS KAREKODLU ÇEK SİSTEMİ GENEL BİLGİLER

Bugün sizlere Findeks Karekodlu Çek Sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız. Bu sistem sayesinde sizler de geleceğinize ve haklarınıza güven dolu adımlar ile ulaşabileceksiniz. Bu sistem taze ve yeni olduğundan arkadaşlarınız ile paylaşmanızda fayda olacaktır. Dilerseniz daha fazla lafı uzatmadan bu sistemin detaylarına inelim.

FİNDEKS KAREKODLU ÇEK SİSTEMİ NEDİR?

Dünyada bir ilk olan Findeks Karekodlu Çek Sistemi; çek üzerindeki karekod vasıtasıyla çek yaprağı ve keşidecinin (çek veya poliçeyi, düzenleyerek ve imza ederek, muhataba ya da lehdara yapılacak ödeme için, ödeme emri veren gerçek ya da tüzel kişidir.) çek ödeme geçmişi hakkında detaylı bir rapor alınabilen hizmettir. Yani bu uygulama ile çek sahibi hakkındaki bilgilere ulaşabileceksiniz. Sizlerde karşılıksız, sahte veya artık dolaşımda olmayan çeklere karşı tedbirinizi alın.

NOT: Karekodlu çekler 09/08/2016 tarihli Resmi Gazete’de ile zorunlu hale geliyor. Alacak risklerinizi yönetmek kolaylaşıyor.

Çek üzerindeki karekodun, Findeks Mobil Uygulaması’na okutulması ile elde edilen Findeks Karekodlu Çek Raporu sayesinde; çekin dolaşımda olup olmadığına, çek yaprağı üzerindeki bilgilerin doğruluğuna ve keşidecinin çek ödeme geçmişine ilişkin detaylı bilgilere saniyeler içerisinde ulaşabilirsiniz. Üstelik Findeks Karekodlu Çek Raporu’nun elde edilmesi için keşideciden herhangi bir onay alınmasına gerek yoktur.

KAREKODLU ÇEK RAPORU İÇERİĞİNDE NELER VAR?

a) Çek ve Keşideci Bilgileri; Çek ve Keşideci‘ye (Çeki düzenleyen kişi veya kurum) ait olan ad soyad / firma ünvanı, tc kimlik no / vergi kimlik no, çek hesabının bulunduğu banka adı, çek numarası gibi bilgileri görebilirsiniz.

b) Keşidecinin Çek Endeksi; Keşidecinin geçmiş çek ödeme bilgileri üzerinden, 0 ile 1000 arasında hesaplanan Çek Endeksi bu alanda yer alır. Bu oran oldukça önemlidir. Sizlerde bu orana göre kararınızı verebilirsiniz.

c) Çeklerin ilk ve Son İbraz Tarihleri; Keşidecinin düzenlediği çeklerin ilk ve son ibraz tarihleri.

d) Çek Yasağı, Çek numarasına ait ihtiyati tedbir kararı, İflas kararı; Keşidecinin çek yasaklısı olma durumu ve varsa buna ilişkin kararın tarihi, çek yaprağına ilişkin bir ihtiyati tedbir kararı durumu ve karar tarihi, keşidecinin işletme olması durumunda bu işletmeye ilişkin iflas kararı durumu ve karar tarihi bu alanda görülebilecek önemli bilgilerdendir. Bu madde oldukça önemlidir.

e) Çek Hesabı; Keşideci adına çek hesabı olan bankaların sayısı ve Keşidecinin henüz ibraz edilmeyen çeklerinin sayısı önünüze gelecektir. (Örneğin Çek sahibi olunan banka sayısı:5, Açık çek adedi 100)

f) Son 12 aylık Çek Hareketleri; Keşidecinin düzenlediği çeklerden son 12 ayda ibraz edilenlerin, ibrazında sorunsuz ödenenlerin, arkası yazılıp sonradan ödenenlerin ve karşılıksız çıkanların adet ve tutar toplamını bu alanda görebilirsiniz.

g) Son 5 Yıllık Çek Hareketleri; Keşidecinin düzenlediği çeklerden son 5 yılda ibraz edilenlerin, ibrazında sorunsuz ödenenlerin, arkası yazılıp sonradan ödenenlerin ve karşılıksız çıkanların adet ve tutar toplamını bu alanda görebilirsiniz.

h) Keşide Edilen Çek Grafiği; Keşidecinin düzenlediği çeklerden ibraz edilenlerin geçmişe, ileri vadeli çeklerin geleceğe dönük adetlerini bu grafikte görebilirsiniz. Bu grafikte tespit edilen sıra dışı değişimler dikkate alınması gereken önemli bilgilerdendir.

Ayrıca yukarıda saydıklarımız haricinde; Keşidecinin varsa arkası yazılan son çekinin ibraz tarihini, Keşidecinin düzenlediği çekler içerisinden sorunsuz ödenen son çekin tarihini, varsa arkası yazılan son çekinden sonra ödenen çeklerin adedini, Keşidecinin düzenlediği çeklerden ibraz edilenlerin ortalama tutarını ve Keşidecinin düzenlediği çekler içerisinden, 2007’den beri ibraz edilenlerin adet ve tutar toplamını da bu sitem ile öğrenebilirsiniz.

FİNDEKS MOBİL UYGULAMASI NEDİR, NASIL İNDİRİLİR?

Findeks Mobil Uygulaması, sadece Karekodlu Çek Sistemi’ne değil Findeks’in bireyler ve reel sektöre sunduğu diğer hizmetlere de kolayca ulaşabileceğiniz uygulamadır. Akıllı telefonunuzun işletim sistemine göre bu uygulamayı App Store ya da Google Play’den ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ayrıca bu uygulama için güvenlik açısından ücretsiz findeks üyeliğinin de olması şart.

LÜTFEN BU YAZIYI TÜM ESNAF, KOBİ VE DİĞER İŞ YERİ SAHİPLERİNİN DE GÖRMESİNİ SAĞLAYIN VE FACEBOOK İLE PAYLAŞIN.

 

Yorum yapın