KOSGEB PROJESİ NASIL HAZIRLANIR? TIKLA ÖĞREN

Kosgeb proje örneği nasıl hazırlanır?- 724kredi.net‘in değerli okurları, oldukça merak edilen ve sürekli sorgulanan KOSGEB projesi nasıl hazırlanır? sorusunun karşılığını bulabileceğiniz özel bir yazı ile karşınızdayız. İddia ediyoruz. Bu yazının içeriği google’nin hiç bir arama motorunda da yayınlanmadı ve daha önce kaleme alınmadı. Bundan dolayıda ihtiyaç sahiplerinin görebilmesi için paylaşmanızı rica ediyoruz. Bir haftalık araştırmalar ve sorgulamalarım sonunda en doğru bilgileri bu sitede bulabileceksiniz. İnanınki bir çok girişimcinin sırf bu projeler yüzünden gerek ulusal gerekse uluslar arası piyasaya ürünlerini sunamadıklarını biliyor muydunuz? Bugün dışarıda bir proje hazırlatmaya kalkarsanız en düşük maliyetli proje 2.000 TL. Evet yanlış duymadınız. Hatta büyük bütçeli ve geniş çaplı projeleri hazırlama maliyeti 15.000 TL ye kadar çıkabiliyor.

KOSGEB PROJESİ NASIL HAZIRLANIR ÖN BİLGİ

Zaten zar zor bir iş yeri açmaya çalışıyorsunuz ve yeri geldiğinde kuruşun bile hesabını yapar hale geliyorsunuz. Sonra bir bakıyorsunuz ki proje, proje diye dayatılıyor. Şunu da söyleyeyim bir iş yerinin gelişmesi adına projenin olması gerektiğine bende cani gönülden inanıyorum ama yüksek ücretli proje hazırlanan bu şirketlerin kucağına itilmek birazda kanıma işliyor. Tabi bu durum tüm kosgeb eğitimi alanlar içinde geçerli. Bizlerde biraz okuyup ve projenin ne olduğunu az çok idrak edenlerin kendi iş planlarını oluşturmaları adına ön ayak olmaya çalışacağız. Böylece sizlerde kendi projenizi hazırlaya bilecek ve cebinizden tek kuruş da çıkmamış olacak.

KOSGEB’TEN ONAY ALAN PROJE ÖRNEKLERİ İÇİN HEMEN TIKLAYIN!!!

KOSGEB PROJE ÖRNEĞİ NASIL HAZIRLANIR?

Değerli okurlarımız, anlayabilmeniz sade ve yalın bir anlatım dili kullanacağım. Öncelikle yukarıda linkini verdiğimiz kosgeb’ten onay alan proje örnekleri konulu yazımızdan her hangi bir örneği seçip açın. Böylece adım adım giderken ne demek istediğimi de rahatlıkla anlayabilirsiniz. Evet istediğiniz örnek projesini açtıktan sonra şunu bilmeniz gerekmektedir. Proje 9 bölümden oluşmaktadır. 9 bölümde kendi arasında alt dallara ayrılmaktadır. Bunların ayrıntılarına yazımızın devam eden kısmında bulabileceksiniz. Bilgisayarda word sayfasında çalışıyorsanız ilk sayfada İŞ PLANI DOSYASI YAZMASI GEREKMEKTEDİR. 2.sayfada ise;

İŞ PLANI

AİLE ÇAY BAHÇESİ, FOTOKOPİ VE KIRTASİYE MALZEMELERİ, TİŞÖRT VE ELBİSE ÜRETİMİ vb. İş fikriniz ne ise o yazılmalıdır.

GİRİŞİMCİNİN ADI SOYADI VE TARİH yazılmalıdır.

3. Sayfada ise artık 9 ana başlığa yer vermeye başlayacağız.

1.İŞ PLANI ÖZETİ açıklanacaktır. Bunun içinde öncelikle şu alt başlıklara  yer vereceğiz.

a)Girişimcinin  Adı soyadı, ve iletişim bilgileri yer alacaktır. b) İş Fikrinin Kısa Tarifi (Burada 4 -5 madde ile iş fikrinizi tarif etmeye çalışınız. Örneğin çevrede en fazla tercih edilen yer olmak gibi.) c) Genel Olarak İş Kurma Süreci Planı 4-5 madde ile belirte bilirsiniz. Örnek verecek olursak 1)İlk hedefimiz çevredeki en çok tanınan ve müşteri sayısı fazla olan yer olmaktır. 2) Yapılacak olan iş ile ilgili gereken iş planının yapılması ve gerekli olan sermayenin belirlenmesi. 3) İşyeri için gerekli olan eşya ve araç gereçlerin temin edilmesi. 4) Daha sonra hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için gerekli olan tanıtımın yapılmasıdır. gibi açıklamanız gerekmektedir. Projenin ilk bölümleri değerlendirmeye değer olup olmadığını daha ilk dakika da yetkililere hissettireceğinden, bu bölümleri detaylı vereceğiz.

GİRİŞİMCİ BİLGİLERİ

2.GİRİŞİMCİ kişisel verilerinizin paylaşılacağı bu bölümü aşağıda vereceğimiz maddeler halinde eksiksiz bir şekilde vermeniz gerekmektedir. Bunun için Girişimcinin kişisel özellikleri şu alt başlıklarda belirtilecektir. Kişisel bilgiler, eğitim durumu, bugüne kadar çalışılan işleri sondan başa doğru yazmanız gerekmektedir. Ardından Bilgi beceri ve deneyimler belirtilmelidir. Girişimcinin iş fikrini seçme nedenleri, Girişimcinin hedefleri (kısa, orta ve uzun dönem hedefler) yazılmalıdır. Lütfen sırayı kaybetmemeniz adına indirmiş olduğunuz kosgeb proje örneğinden de yararlanınız.

3. KURULACAK İŞİN TEMEL NİTELİKLERİ VE KURULUŞ DÖNEMİ PLANI NEDİR?

Burada genel olarak işin yasal statüsü üzerinde durulacaktır. Bu madde için belirteceğiniz alt maddeler şu şekilde sıralanmalıdır; Girişimci işi hangi işletme türüne göre kuracaktır? Nedenleri nelerdir? (İşyeri bireysel işletme  “HAKİKİ ŞAHIS İŞLETMESİ”  şeklinde yönetilecektir.Böyle bir hukuki çerçeveyi seçme nedenim  gereken mali kaynaklara sahip olmam ve bu işletmeyi kendi başıma yönetebileceğime olan inancım. gibi bir açıklama getirebilirsiniz. sade ve basit). Bir sonraki alt başlıkta ise İşin kuruluşunda ortaklık yapısı ve özellikleri belirtilmelidir. Yani var ise ortaklık ve ortaklık payları yazılmalıdır.

Diğer alt başlık ise;  Ortakların işletmeye katkıları neler olacaktır ve işletmede alacakları görevler nelerdir? Konusuna değinilmelidir. Örneğin ortağınız yoksa şu ifadelere yer verebilirsiniz; -İşletmem bir hakiki şahıs işletmesidir.Yani herhangi bir ortağım olmayacak. -İşletmenin kurucusu olarak yalnız kendim olacağım. -İşlerin denetlenmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması tamamen ben ayarlayacağım.Aktif olarak çalışacağım ve müşterilerin bizden memnun olduğunu kontrol denetlemesini yapacağım. Gördüğünüz gibi basit cümlelerle açıklama yapabilirsiniz çekinmeyin ve korkmayın bu hususta.

İŞİN KURULMASI İÇİN ALINMASI GEREKEN İZİNLER, RUHSATLAR VE DİĞER RESMİ DÖKÜMANLAR
İzin / Ruhsat / Kayıt İlgili Kurum Yaklaşık Süre
VERGİ DAİRESİ Kocaeli Valiliği 3 Gün
KDV KAYIT İstanbul Valiliği   1 GÜN
ÇALIŞANLARIN VERGİSİ İstanbul Valiliği  1 GÜN
SİGORTAYA KAYIT SSK Müdürlüğü  1 HAFTA
İş Yeri Açma Ruhsatı BakırköyBelediye Başkanlığı 2 gün
Cafe Kuruluş İzni Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2 gün

Yukarıdaki tablo sadece bir örnektir. Sizlerde kendi iş yeriniz ile ilgili alınacak olan izinleri belirtmeniz gerekmektedir.

4.İŞ FİKRİNİN PİYASA VE TALEP ÖZELLİKLERİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI 

Değerli okurlarımız önemli olan bu maddeden sonra diğer maddeleri hızlıca geçmeye çalışacağız. Bu ana başlıklı maddeyi 5 alt maddede belirtebilirsiniz. Dilerseniz bunları şu şekilde sıralamaya koyalım. a)İş fikrinin içinde bulunduğu sektör/altsektörler hangileridir ve özellikleri nelerdir? b)Kurulacak işletmenin ilişki içinde bulunacağı müşteri, girdi ve işgücü piyasaları ve temel özellikleri nelerdir? c)Ürün ya da hizmetin sunum bölgesi ve bölge içinde müşteri kitlesi kimlerdir ve bu kitlenin talep özellikleri nelerdir? d)Girişimcinin hedeflediği sunum bölgesinde rakipler kimlerdir, özellikleri nelerdir? e)Ürünlerin ya da hizmetlerin müşterilere tanıtımında temel alınacak faktörler nelerdir? Bu başlıkları 4-5 madde ile açıklayabilirsiniz. Dediğim gibi kelime kalabalığı olmaması adına açtığınız proje örneğindeki cümleleri kendinize referans alabilirsiniz.

5.İŞLETMENİN UYGULAYACAĞI PAZARLAMA PLANI 

Yavaş yavaş toparlıyoruz. Bu maddede ise; Satış ve Pazarlama Çalışmalarında Temel Hedefleriniz ile ilgili bilgileri belirtmeniz gerekmektedir. bununda kendi arasında alt başlıkları bulunuyor ama bunu deminde belirttiğim gibi ciddi manada bilgi kirliliğine sebebiyet vermemek adına belirtmiyoruz. Çünkü bu alt başlıkları onay almış proje örneklerinde yer almaktadır.

6.ÜRÜN VE HİZMET ÜRETİMİNDE KULLANILACAK TEMEL SÜREÇLER VE ÜRETİM PLANI

Burada Ürün ya da Hizmet Üretimi  İş Akışı ve Üretim Planlamasına yer vermeniz gerekecektir. Sizlerde ricam gerçekçi şeyleri yazmanızdır. Lütfen affınıza sığınarak söylüyorum; abuk sabuk şeylere girmeyiniz. Tüm projeniz ne ile ilgiliyse ona yoğunlaşın. Yani kırtasiye açacaksanız lahmacun açma makinesi gibi 🙂 alakasız ürünlere yer vermeyiniz. Burada verilen tabloyu sizdeki örnekten alıp projenize yapıştırabilir ve kendiniz ile alakalı bilgileri doldurabilirsiniz. Çünkü bu projeler daha önce zaten onay almış.

7.ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI

Kurulacak işin, üretim dışındaki temel süreçleri (satınalma ve pazarlama satış) hangi iş gruplarını içermektedir?  gibi soruları cevaplamanız gerekmektedir. Bunun içinde; Kurudğum işin üretim dışındaki boyutlarından bir tanesi pazarlama boyutudur. Böylece ürünün tanıtımı yapılabilir. gibi açık ve net cümleler ile kendinizi tanımlayabilirsiniz. sonraki alt başlıkları da belirttikten sonra artık 2 maddemiz kalıyor. Bunlarda bittikten sonra projemizi sonlandıracağız.

8.İŞLETME FİNANSAL PLANI

Örneğini indiriğiniz projede belirtilen yerleri copy paste (kopyala yapıştır) yapın. Neye ihtiyacınız varsa belirtiniz. Yani başlangıç yatırım sermayesi tablonuzu doldurunuz. Daha sonra gelir gider tablolarını doldurunuz.

9.İŞ KURMA SÜRECİ AKTİVİTE PROGRAMI

Evet son maddeye de geçmiş olduk.

“İş Kurma Süreci Detaylı Aktivite Planı” (Haftalık) (İşin kurulması için gerçekleştirilmesi gereken ve İş Planının ilgili bölümlerinde kapsamı planlanan tüm çalışmaları “İş Kurma Süreci Detaylı Aktivite Planı (Haftalık)” üzerinde programlayınız.) Evet bu tablo her proje örneğinde aynıdır. Yapmanız gereken kendinize göre revize etmeniz gerektiği.

Sevgili okurlarımız sizlerde biraz bilgisayar ve biraz ofis programlarından anlıyorsanız kendi projenizi hazırlayabilirsiniz. Öyle 10 dakikada hazırlayamazsınız ama 2-3 günde oldukça başarılı bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Böylece kendi projenizi cebinizden tek kuruş çıkmadan hazırlayabilirsiniz. Yazı içerisinde belirttim ama lütfen yapabileceğiniz ve gerçekleştirebileceğiniz şeyleri projenizde belirtiniz. KOSGEB yetkililerinin oldukça titiz çalıştıklarını da unutmayınız. Aşağıdaki konu başlıklarına da göz atmayı unutmayınız.

3 ADIMDA KOSGEB'TEN KOLAYCA KREDİ ALMA YÖNTEMLERİ

KOSGEB KOBİ GELİŞİMSEL DESTEK PROGRAMI İLE 1.000.000 TL KREDİ

KOSGEB'TEN LİSE MEZUNLARINA 150.000 TL KARNE HEDİYESİ

KOSGEB ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI

KOSGEB KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İLE 150.000 TL BİR TIK ÖTEDE

 

LÜTFEN BU YAZIMIZI GİRİŞİMCİLERİN GÖREBİLMESİ İÇİN FACEBOOK VE DİĞER SOSYAL İLETİŞİM AĞLARI İLE BEĞENİP PAYLAŞINIZ.

 

 

Yorum yapın