Kredi alırken nelere dikkat edilmeli?, kredi alırken nelere dikkat etmeli- Bugün sizlere çok özel ve çok güzel bir yazı derledik. Zira millet olarak artık kazık yemekten bıktık. Bu açıdan doğru kredi nasıl alınır? Adımları nelerdir? bunlar oldukça fazla merak ediliyor. Bizlerde bu yazımızı tamamıyla sizlere yardımcı olabilmek adına derledik. Sonuç itibariyle hepimizin yolu bankaya o yada bu şekilde düşüyor. Kimimiz kredi alırken neye ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilemiyoruz.
VATANDAŞ EN UYGUN KREDİYİ ALMAK İSTİYOR
Kendimizce iyidir nasıl olsa deyip A bankasından kredi alıyoruz. Sonra bi bakı veriyoruz B bankasından kredi alsaymışız 10 bin lira daha da ucuz ödeyecekmişiz. İşte bu bizi kahrediyor. Güvenmiştim bu bankaya. En düşük faizli krediydi güya. Ne oldu da böyle yüksek bir miktar bana çıktı? Tarzında bir sürü şey ağzımızda geveleriz. Sütten dili yanan yoğurdu üfleyerek yer misali, bizlerde artık kredilere temkinli davranıyoruz. En uygun kredi için ne yapmamız gerekiyor? sorusunun cevabını arıyoruz.
KREDİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
İster yeni kredi çekin, ister de daha önce kredi çekmiş olun ama nerelere dikkat edilmesini gerektiğini bilmiyorsanız, işiniz gerçekten de çok zor demektir. Eğer şansınız iyi gitmezse belkide en yüksek krediyi alabilirsiniz. Bu da emeğinizin ve alın terinizin boşa gideceği anlamına gelir. Çünkü kredi ödeyebilmek için binlercesi ek iş ve ek mesai yapıyor. Çocuklarınız ile vakit geçirmek varken ne den daha fazla çalışıp, daha fazla bankaya ödeme yapalım ki?
Az sonra kredi alırken nelere dikkat edilmeli bunları açıklamaya çalışacağız. Sizlerde bu maddelere uyarsanız en uygun krediyi nasıl alacağınızı öğrenebileceksiniz. Dilerseniz lafı daha farla uzatmayayım ve önemli hususlara maddeler halinde değinelim.
DÜZENLİ BİR GELİRİNİZ VAR MI?
Maalesef ki bankalar kredi verirken düzenli bir gelirinizin olduğunu görmek isterler. Bundan dolayı da maaş bordronuzu sunmanızı beklerler. Bir çok kimse sırf bu yüzden kredi çekemiyor. Geliriniz olsa bile bunu belgelendiremiyorsanız kredi alamazsınız. SSK yada bağkurunuzun olması gerekiyor. Kamu personellerinin ve emeklilerin bu açıdan hiç bir sıkıntısı olmuyor. Bankalar birazda kendilerini güvene almak istiyorlar. Geliri olmayan kredisini muhakkak aksatacaktır bilinci ile hareket ediyorlar.
NE KADAR KREDİ ALABİLECEĞİNİZİ KENDİNİZ HESAPLAYIN
Ne kadar kredi alabilirsiniz? bunu ortalama olarak kendiniz hesaplayın. Çünkü sınırlarınız dışında bir kredi talebinde bulunursanız bu olumlu sonuçlanmayacaktır. Örneğin 10 lira alabilme şansınız varken 20 lira talebinde bulunuyorsanız, kredi alamayacağınız gibi findeks kredi notunuz da düşecektir. Kredilerden alınan red yanıtları findeks kredi notunu düşürür. Peki kredi nasıl hesaplanır? şimdide bunları inceleyelim. Kredi hesaplamasında gelir belgeniz çok fazla önemlidir.
Banka sizin sunmuş olduğunuz gelir belgenize bakar. Maaşınız 2 bin lira diyelim ki. Birde bin lira da kira geliriniz var. Yani toplam 3 bin lira aylık geliriniz var. Buna göre aylık ödeme tutarınız ilk etapta hesaplanıyor. Gelirinizin %50’si yani 1.500 lira aylık ödeyebileceğiniz maksimum taksit miktarınızı verecektir. 12 ay vade ile kredi alırsanız toplam ödeyebileceğiniz tutar 18.000 TL dir. 24 Ay vade ile kredi çekerseniz bu durumda da ödeyebileceğiniz toplam kredi tutarı 36 bin liradır.
48 ay vade ile kredi çekerseniz toplamda 72 bin lira kredi ödeyebilirsiniz. Bu rakamın 55 bin lirası sizin elinize geçer. 17 bin lirası da faiz olarak ödenir. Şimdi sizlerde kendi hesaplamanızı yapın ve aylık ne kadar ödeyebilirsiniz bunu öğrenin.
KONUT KREDİSİNDE DÜŞÜK VADENİN ÖNEMİ
Konut kredisinde elinizden geldiği kadar vadeyi düşük tutun. Çünkü konut kredileri ihtiyaç kredileri gibi olmuyor. Yani faiz oranları ihtiyaç kredilerinde genelde sabit olurken, konut kredisinde ise vade arttıkça faizde artıyor. En düşük vadede alabileceğiniz en düşük faiz %80 iken vade arttıkça bu rakam git gide artıyor. 150.000 TL’yi 60 ay vade ile alırsanız 55 bin lira faiz ödersiniz. Ama 150 bin lirayı 120 ay vade ile alırsanız bu defa da 108 bin lira faiz ödersiniz.
Kredi limitiniz de bir sorun yoksa 60 ay da bu işi bitirin. Banka yüksek kredi vermiyorsa da evde çalışanların da maaş bordrosunu bankaya verebilirsiniz. Ayrıca ek gelirleriniz olabilir. Faiz, hisse, kira gibi. Bunları da bankaya gelir oalrak sunabilirsiniz.
KREDİ NOTUNUZU ÖĞRENEREK LEHİNİZE ÇEVİRMEYE NE DERSİNİZ?
Kredi notu kimisi için dezavantaj olsa da bir çok kimseler için aksine avantajdır. Çünkü bankalar kredi notu ile müşterilerine ortak tavır sergilerler. İyi olan müşterinin kredi notu yüksek olur. Kredi notu yüksek olan kişinin de bir ayrıcalığı olabilmesi adına düşük faizli kredi veriliyor. İşte bu sizin için avantaj demek. Ama kredi notu düşük olanlar da yüksek faizli kredi ile karşılaşacağından bu da onlar için dezavantaj oluyor.
Bu açıdan öncelikle kredi notunuzu öğrenin. Çünkü kredi notunuzu öğrenirseniz banka görevlisi sizin önünüze bir koz olarak getiremeyecek. Benim başıma geldi böyle bir durum geldi. Dünya kadar faiz önüme getirdi banka memuru. Bende kredi notum kaç aç bak dedim. Sonra da baktıktan sonra siz biliyor musunuz? tarzında bir soru sordu. Evet kredi notum en yüksek dedim. Sonrasında da en düşük faizli kredi kullandırıldı. Sizlerde muhakkak kredi notunuzu öğrenin.
Kredi notu sorgulama kredi notumu nasıl öğrenirim işte tüm ayrıntılar
KARA LİSTEDEKİLER KREDİ BAŞVURUSU YAPAMAZ
Zamanında kredi aldınız ve bu borcunuzu ödeyemediğinizden dolayı şimdide kara listeye girdiniz. Unutmayın ki kara listeye girip sicilini bozduranlar kredi alamazlar. En azından 5 yıl boyunca hiç bir banka onunla çalışmaz ve kredi vermez. Hani sizin de böyle bir durumunuz var ise kredi almanız neredeyse sıfır gibi bir şey. Bunu da belirtelim.
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VEREN BANKA ALTERNATİFLERİ
Bu hayatta A Planınız, B Planınız olmalı. Hatta ve hatta C Planınız dahi olmalı. Bu sayede kazançlı çıkacaksınız. Sizlerde kredi çekmek istiyorsanız bakın çok değil yarım saatinizi vererek dünya kadar bankayı inceleyebilirsiniz. Detaylı bir incelemede ise bir saatiniz gidecektir. Burada yapmanız gereken düşük faiz veren bankaları bir kenara atmak. Toplam 8 – 10 arasında banka incelemesini yapın. Daha sonra 3 tane en düşük faizli bankayı yan yana koyun.
EK GELİRLERİ HESABA KATIN
Şimdi yapmanız gereken bankaların diğer ücretlerini karşılaştırmak. Bakın bu işlem sizlere en doğru kredi alabilme imkanı sunacaktır. Çünkü düşük faize kanıp kredi çekerseniz bu size pahalıya patlayacaktır. Faizi düşük olup da diğer ücretleri yüksek olan çok fazla kredi kampanyası gördüm. Faiz düşük ama Kaskosu ne kadar? Hayat sigortası primi ne kadar? Kredi tahsis ücreti var mı? Varsa kaç lira? Konut Sigortası ve DASK ne kadar?
Bakın bunların hepsi krediden bağımsız ek gider kalemler. Daha saymadığım masraflarda var. Bu açıdan elinizdeki 3 bankayı bu defa da ek giderleri ile değerlendirin. Bu aşamada Kredi Maliyet Oranı sizlerin en büyük ihtiyacınız olacak. Yıllık maliyet oranına tüm giderler dahil ediliyor. Bu da asıl olan faiz oranını size veriyor. Lakin bazen bankalar yıllık maliyet oranını verirken hayat sigortası vb. dahil değildir diyor. Buna da dikkat edin.
Değerli okurlarımız, kredi alınırken nelere dikkat edilir ip uçlarını vermeye çalıştık. Sizlerde bu ip uçlarına dikkat ederek en doğru kararı verebilirsiniz. Zira bu maddeler denenmiş ve başarılı olmuş ipuçlarıdır. Bir yazının daha sonuna gelmiş olduk. En doğru kredi haberleri için bizleri okumaya ve takip etmeye devam edin. Bizlerden şimdilik bu kadar ama aşağıdaki konu galerimizi de incelemeyi unutmayınız.
LÜTFEN BU YAZIMIZI TÜM DOSTLARINIZIN DA GÖREBİLMESİ ADINA FACEBOOK VE TWİTTER HESABINIZ İLE BEĞENEREK PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?
Garanti Bankası Kredi Garanti Fonu Destekli KOBİ Kredileri Üzerime Kayıtlı Kredi Kartı Var Mı? Nereden Sorgulayabilirim? Sicil Affı Resmi Gazetede Yayınlandıktan Sonra Hemen Kredi Çekebilir Miyim?