Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır? Hangi Önlemleri Almalıyım?

Kredi kartı güvenliği, Kredi kartı şifre bilgilerinin korunması, ATM ve İnternet işlemelerinde dikkat edilmesi gerekenler- Değerli okurlarımız son derece hayati öneme sahip bir konu ile karşınızdayız. Bankalar arası Kart Merkezi 2016 yılı 3. dönem verilerine göre ülkemizde kullanılan kart sayısı 114.735,756 dır. Bu sayının 57.741,765’i kullanılan kredi kartı sayılarını vermektedir. Bu sayılar güncel verilerden alınmıştır. Yani bunu şakaya gelmeyecek kadar önem arz ediyor.

KREDİ KARTI GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR? GENEL DEĞERLENDİRME

Ciddi bir kredi kartı sayısı mevcut. Bundan dolayıda bu dolandırıcıların ağzını sulandırıyor. Neredeyse her gün kredi kart dolandırıcı haberleri gazetelerde boy gösteriyor. Bizlerde sizlere yardımcı olabilme adına bugün Kredi Kartı Güvenliği Nasıl Sağlanır? bu konuya değineceğiz. burada paylaşacağımız tavsiyelere sizlerde uyarsanız gönül rahatlığı ile kredi kartınızı ve diğer banka kartlarınızı kullanabilirsiniz. Dilerseniz uyulması gereken maddelere geçelim.

KART BİLGİLERİMİ NASIL KORUYABİLİRİM?

Kişisel bilgilerin korunması noktasından en önemli konu başlığı altındasınız. Kart güvenliğimizi nasıl sağlarız? sorusunun cevabını sizler için vermeye çalışacağız. Bir lokantaya gittiniz veya güzel bir kıyafet gördünüz. Bunu üzerinize denediniz ve almaya karar verdiniz. Ödeme yaparken kredi kartınızın gözünüzün önünde olmasına dikkat edinin. Kimse kartınızın rakamlarını bir yere not etmesin ve POS cihazının dışında hiç bir yere takılmadığından emin olunuz.

Pos cihazından sonra bazı zamanlar kredi kartı unutulabiliyor. Kredi kartınızı cebinize koyduğunuzdan emin olun. Özellikle de kredi kartı numaranızı internette veya sosyal paylaşım sitelerinde yayınlamayın ve paylaşmayın. Tabi alışveriş sitelerinden söz etmiyoruz. Sizlere sözde bankadan gelen ve kredi kartı bilgilerinizi isteyen e-mailleri cevaplamayınız. Çünkü bankalar kesinlikle böyle bir şey yapmazlar.

Kredi kartınız çalındığı zaman yada kaybettiğinizi fark ettiğiniz anda hiç bir vakit kaybetmeden hızlıca bankanızı arayınız ve kartınızı iptal ettirin. Bundan dolayı da ne olur ne olmaz banka müşteri iletişim numaralarını telefonunuza kaydedin ki birde bir saat telefon numarası aramayın. Bunun dışında cüzdanınız çalındıysa ve içerisinde nüfus cüzdanınız, kredi kartlarınız, ehliyet tarzı kişisel belgeleriniz var ise hemen polise başvurun.

Diyelim ki kredi kartınızın son kullanım tarihi geçti. Banka size yeni kredi yollamak için sizinle iletişime geçer. eski kartınızı kimse ile paylaşmayın ve hemen imha ediniz. Yeni kartınızda uzunca bir süre gelmediyse banka ile iletişime geçin. Yeni kartınızı aldıktan sonra Kurye geri gelim sizden kredi kartınızı isterse vermeyiniz. Diyelim ki ATM’de bir işlem yapacaksınız ve bilmediğiniz bir konu. biri fırlayıp da yardım edeyim dediği zaman kabul etmeyin. Banka yetkililerinden yardım isteyiniz.

KREDİ KARTI ŞİFRE BİLGİLERİMİ NASIL KORURUM?

Değerli okurlarımız, detaylara geçmeden önce bu maddeyi iyice okumanızı tavsiye ederiz. Kredi akrtı şifrenizi oluştururken lütfen ama lütfen herkesin bilebileceği rakamlardan oluşturmayın. Herkes Galatasaray’ın kuruluş yılını bilir. Yada kredi kartınız nüfus cüzdanınız ile birlikte çalınmış ise dolandırıcı direkt olarak sizin doğum tarihinizi şifre olarak girecektir. Bunun dışında 1234 gibi yada 11111 gibi rakamlar dolandırıcıların kolay bir şekilde bulabilecekleri şifrelerdir.

Eve hırsız girme tehlikesine karşı kredi kartı numaranızı deftere veya farklı bir yere kaydetmeyin. Sadece aklınızda olsun ve sadece siz bilin. Şu faktöre de dikkat ediniz; farklı farklı kredi kartlarınız varsa şifreleri de farklı olsun. Yoksa hırsızlık durumunda bir kartınızın şifresi çözüldü mü tüm kartlarınızdan harcama yapılır. Banka personeli veya banka iletişim hattından bile arasalar kart şifrenizi kesinlikle kimse ile paylaşmayınız. Telefonunuza giriş için gönderilen şifreleri de banka personeli dahi olsa söylemeyiniz.

Sizi arayarak savcı, polis, jandarma, hakim gibi tanıtan kişilere kesinlikle ne kart numaranızı nede kart şifrenizi söyleyiniz. Sözde banka adına gönderilen ve kart şifrenizi isteyen e-maillere aldanmayın. Bunlar dolandırıcı kişilerdir.

ATM İLE İŞLEM YAPARKEN VERİLERİMİ NASIL KORUYABİLİRİM?

Arkadaşlar biraz uyanık olmak gerekiyor. ATM’ye yönelmeden önce gözünüz ile bir süzün ve ATM’yi izleyen birilerinin olup olmadığına dikkat edin. Şifrenizi girerken eliniz ile rakamları gizleyin. Art niyetki kişiler kamera ile çekim yapıyor olabilirler. Ayrıca daha önce görmediğiniz farklı bir cihaz görürseniz banka yetkililerine haber veriniz. ATM ile işlem yaptığınızda kimsede yardım istemeyin. Banka yetkilisi yardım için gelse bile şifrenizi paylaşmayınız.

Diyelim ki ATM’de işlem yapıyorsunuz ve paranız sıkıştı. Yada kartınız. Bu durumda ATM önünden ayrılmayın ve hemen bankanızı arayınız. Ayrıca size yardım etmek isteyenlere de imkan vermeyiniz.

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE GÜVENLİK NASIL SAĞLANIR?

Öncelikle internetten alışveriş yapacaksanız bilmediğiniz ve güvenmediğiniz siteleri kullanmayınız. Güven teşkil eden sitelerden alışveriş yapmak her zaman yararınıza olacaktır. Alışveriş yapılan sanal şirketin iletişim numaraları, iadenin nasıl gerçekleştirileceği vs. bilgilerinin yer aldığına dikkat ediniz. Ayrıca kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde adres çubuğunda kilit işareti gördüğünüze emin olunuz Bunun dışında adres çubuğunun https ile başladığına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Sitenin isminin veya adres çubuğunun yeşil renge döndüğünü gözlemleyin. Alışveriş yaparken kişisel bilgisayarınızdan yapın. Zira internet kafe gibi ortak kullanılan ve herkese açık olan yerlerde alışveriş gerçekleştirmeyiniz. Bilgisayarınızda virüsprogramı çalışıyorsa tabi ki de bu daha da güveli bir alışveriş sağlar.

Biraz uzun bir yazı olduğunun farkındayım ama okuyanlar için oldukça faydalı bir yazı olduğunu da söyleyebilirim. Yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle….

LÜTFEN BU YAZIYI FACEBOOK İLE BEĞENİP PAYLAŞINIZ?

Yorum yapın