Kredi notu nasıl hesaplanır?- Değerli okurlarımız, oldukça fazla merak edilen bu soruyu artık cevaplandırmanın vakti geldi. Bir çok sitede eksik ve yanlış bilgiler verilmiş. Bizlerde kaynağından araştırarak en doğru ve en güncel bilgileri sizler ile paylaşacağız. Önceki yazılarımızda Türkiye deki büyük bankaların bir araya gelerek kredi kayıt bürosunu (KKB) kurduklarını ve findeksin bu şirkete bağlı olan bir kuruluş olduğunu söylemiştik. Kredi notunuzu da findeks verilmektedir. Bu kredilendirmeyi yaparken de sizin ekonomik işleyişinizi izler ve ona göre de bir puan verir. Bu puan sayesinde de kredi çekip çekemeyeceğinizi, Çekebilecekseniz bu kredinin limitinin ne kadar olacağını ve faiz oranının % de kaçtan verileceği öğrenebilmektesiniz.
KREDİ NOTU NASIL HESAPLANIR GENEL AÇIKLAMA
Bu yazımızda kredi notunun nasıl hesaplanacağını anlatmaya çalışacağız. Ayrıca bazı çözüm yollarıyla kredi notunuzu arttırmanın yollarına da değinmeyi düşünüyoruz. Çünkü bir çok kişi bu husus yüzünden ihtiyaç duyduğu krediyi çekemiyor. Vatandaş ev alacak belli bir birikimi var ama birazda banka tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bir gidiyor bankaya kredi notunun düşüklüğü yüzünden kredi verilmeyeceğini öğreniyor. Peki böyle bir durumda ne yapacaksınız ve nasıl bir yol izleyeceksiniz? dilerseniz hemen bu soruların cevaplarını vermeye çalışalım
KREDİ NOTU HESAPLANIRKEN HANGİ MADDELER DİKKATE ALINIR?
Oldukça fazla merak edilen bir konudur kredi notunun neye göre hesaplandığı. Yazımızın bundan sonraki kısmında ise maddeler halinde kredi notunu etkileyen faktörleri belirteceğiz
KREDİ VE KREDİ KARTI BORCU ÖDEMESİNDEKİ DÜZEN
Kredi ve kredi kartı borcunuzu ödeme düzeniniz kredi notunuzu %30 etkilemektedir. Bundan dolayı kredi ve kredi kartı borcunuzu ödeme düzeniniz oldukça önemlidir. Aman ne olacak 1 gün gecikti yarın öderim nasıl olsa demeyin. Bu borçlarınızı bir kaç gün bile geciktirirseniz kredi notunuz direkt olarak inişe geçecektir. Özellikle bir ay geciktirirseniz kredi notunuz aşağılara düşecektir. Bundan dolayı kaç tane kredi kartınız ve krediniz varsa bunları zamanında ödemeye özen gösteriniz.
BANKALARA OLAN BORÇLARIN ETKİSİ
Bankalara olan borç durumunuz kredi notunuzu %25 oranında etkilemektedir. Bu maddeye göre bankalara olan borçlarınız kredi skorunuzu %25 oranında etkilemektedir. Bankalara olan kredi borçlarınız arttıkça risk durumunuzda artacağından dolayı kredi notunuzda düşüşe geçecektir. Lakin borçlarınızı düzenli bir şekilde ödeyerek azaltmanız sayesinde de kredi notunuz tekrardan yükselişe geçecektir.
YENİ KREDİNİN ETKİSİ
Yeni kredi aldıysanız kredi notunuzu %20 oranında etkileyecektir. Eğer yeni bir kredi aldıysanız kredi notunuzda %20 oranında düşme meydana gelecektir. Lakin deminde belirttiğim gibi borçlarınızı ödedikçe kredi notunuzda o oranda tekrardan artacaktır.
KREDİ KULLANIM SIKLIĞI
Kredi kullanım sıklığınız kredi notunuzu %15 etkileyecektir. Sizlerde sürekli krediye ihtiyaç duyuyorsanız ve borçlarınızı ödemekte de sadıksanız kredi notunuz normal bir vatandaşa oranla %15 oranında daha fazla olacak demektir.
KREDİ BAŞVURUSUNDA ALINAN RET
Sürekli kredi başvurusu ve ret alma %10 oranında etki etmektedir. Sizlerinde acil kredi ihtiyacı olmuş olabilir ve bundan dolayıda bankaya başvurmanız normal bir durumdur. Ama bir bankadan ret cevabı aldıysanız bu diğer bankalar içinde aynı sonucu doğuracağından sürekli farklı farklı bankalara gidip kredi başvurusunda bulunmanız kredi notunuzun %10 azalmasına sebebiyet verecektir.
Sizler için altın mahiyette olan bir konuya değindik. Kredi notunuzun nasıl hesaplandığını ve kredilerinizi zamanında ödemeniz durumunda da puanınızın artacağını maddeler halinde belirttik. Ayrıca aşağıda sizler için bazı konu başlıklarını da belirttik. Bu konu başlıklarının sizlerin dikkatini çekeceğinden eminim.
KREDİ NOTU SORGULAMA KREDİ NOTUMU NASIL ÖĞRENİRİM KREDİ PUANI NELERİ İFADE EDİYOR? HANGİ RAKAM NE ANLAMA GELİYOR? KIRMIZI KALEM YİYENLER KREDİ ÇEKEBİLİR Mİ? KREDİ BORCUMU YATIRDIM KREDİ NOTUM NE ZAMAN YÜKSELİR? KREDİ BORCUMU ÖDEYEMEDİM ACİL ÇÖZÜM YOLU KREDİ KARTI KULLANIMINDA YAPILAN YANLIŞLIKLAR VE DOĞRU KULLANIM TALİMATI
LÜTFEN VATANDAŞLARIN DOĞRU BİR ŞEKİLDE BİLGİLENMESİ ADINA BU ÖNEMLİ YAZIMIZI FACEBOOK VE DİĞER SOSYAL AĞLAR İLE PAYLAŞIR MISINIZ?